Veelgestelde vragen
Vliegtarieven op internet zijn vaak lager dan die voor een groep?
Een vliegtuig bestaat uit meerdere boekingsklassen. Elke boekingsklasse heeft een tarief waarbij een voorwaarde hoort. Hoe lager het tarief, des te strenger zijn de voorwaarden (bij een laag tarief geldt vaak: boeken, naam invoeren, betalen, geen restitutie bij annulering).
Bij groepsboekingen maakt u gebruik van meerdere klassen in het vliegtuig. Hieruit volgt het door ons geoffreerde tarief.
Uiteraard geldt in de regel dat u bij groepsboekingen meer vrijheid heeft, bijvoorbeeld om het aantal tickets te wijzigen en de namen later pas in te voeren. Hoe dit precies geregeld is, is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij.
Tip: gaat u met relatief klein groepje en heeft u alle paspoortgegevens van de deelnemers? Dan zou u de deelnemers individueel via internet kunnen inboeken. Bij veel maatschappijen gaat dit met maximaal 9 personen per keer. Wees creatief: kijk naar de prijs van 9 deelnemers en kijk naar de prijs van 1 persoon. Zo kunt u inschatten hoeveel stoelen er nog voor het lagere tarief worden verkocht. Het is en blijft een risico, want het zou ook maar zo kunnen zijn dat de ze van de stoelen af willen en daarom na 9 stoelen vol zitten…
Tip:
We weten niet of het een broodje aap is… maar haal bij een volgende boeking de cookies weg… er wordt gezegd dat dit scheelt.
Wat is een oriëntatiereis/voorreis?
Soms is een oriëntatiereis in het tarief inbegrepen en soms niet. Dit is onder andere afhankelijk van de groepsgrootte en het reisprogramma. Of dit voor uw reis geldt, ziet u duidelijk in de tariefspecificatie staan bij de offerte.
Is het niet inbegrepen maar wilt u wel graag op oriëntatiereis dat kan dat natuurlijk ook. Wij vinden reizen namelijk net zo leuk als u en maken graag een begroting voor de oriëntatiereis.
De kosten van de oriëntatiereis zijn voor een deel onze investeringskosten en worden voor een deel aangeboden door onze lokale partner, het hotel en de restaurants. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de diverse partners en de eventuele vlucht wordt in onderling overleg de datum bepaald.
Gaat de uiteindelijke reis niet door, dan zullen alle oriëntatiereiskosten worden doorbelast. Voor de medewerker van Anywhere zal € 500,00 per dag in rekening worden gebracht.
Waarom werken jullie met arrangementstarieven en niet met bijvoorbeeld uurtarieven?
In het arrangementtarief verwerken wij onze organisatiekosten. U weet waar u aan toe bent en loopt geen ’uurtje factuurtje risico’.
Het is aan ons om zo efficiënt mogelijk te werken. Bij de ene groep lukt dat heel goed en bij een andere groep kan dat weer heel anders zijn. Het aantal uren dat wij besteden aan een reis is van zoveel factoren afhankelijk. Een heel simpel voorbeeld: als onze contactpersoon bij het hotel in gesprek is of een vrije dag heeft, dan kan het boeken van een kamer ineens veel meer tijd kosten. Door te werken met arrangementstarieven, rekenen wij u deze wachttijd niet door… Dat is óns risico.
Bij ons vindt u een eerlijk tarief, gebaseerd op keuzes die in uw belang worden gemaakt. Als wij een menu kiezen, dan kiezen we dus niet de goedkoopste BBQ, want uit ervaring weten we dat dit voor teleurstellingen kan zorgen.
Waarom een reisverzekering afsluiten?
In dit licht willen wij u erop attent maken dat als u ervoor kiest om geen reisverzekering voor de gehele groep af te sluiten, u er wel zeker van dient te zijn dat alle deelnemers de premie voor hun (doorlopende) reisverzekering hebben voldaan.
Wij willen hierbij benadrukken dat wij geen juridisch bureau zijn. Wij kunnen u alleen adviseren op basis van wat onze verzekeraar AON ons hierover heeft geadviseerd.
Privé (doorlopende) reisverzekering versus groepsreisverzekering
In dit licht willen wij u erop attent maken dat als u ervoor kiest om geen reisverzekering voor de gehele groep af te sluiten, u er wel zeker van dient te zijn dat alle deelnemers de premie voor hun (doorlopende) reisverzekering hebben voldaan.
Wij willen hierbij benadrukken dat wij geen juridisch bureau zijn. Wij kunnen u alleen adviseren op basis van wat onze verzekeraar AON ons hierover heeft geadviseerd.
Wat is het verschil tussen een incentive- en een personeelsreis
Waarom een incentivereis?
Samen reizen, gezamenlijk iets beleven… dat leidt tot hechtere teams, loyale klanten, loyale medewerkers en een werksfeer waarbinnen men actief kennis en ervaringen met elkaar deelt. En dit alles leidt tot hogere omzetten.
Wel of geen partners mee tijdens de incentivereis?
Een bijkomstig voordeel is dat de deelnemers elkaars partners kunnen leren kennen. Dit versterkt de onderlinge banden.
Een incentivereis kan ik zelf ook wel regelen?
Het valt de deelnemers pas op dat de details ontbreken, als ze er niet zijn. De puntjes op de i maken het verschil tussen een gewone reis en een onvergetelijke incentive.
Wenst u het toch zelf te organiseren? Bedenk dan dat er intern ook kosten aan verbonden zijn, er zal bijvoorbeeld iemand vrijgehouden moeten worden om alles uit te zoeken en te regelen, en de ervaring leert dat hier altijd veel meer tijd in gaat zitten dan gedacht.
Is een incentive duur?
Het is zo duur als u het zelf wenst te maken. De sky is the limit, maar we kunnen uiteraard ook een leuke incentive net over de grens verzorgen.
Waarom is het prijsverschil soms opeens groot terwijl er maar 1 persoon extra meegaat?
Wat voor soort wijn is inclusief in het programma?
Wat is een incentivereis?
Een incentivereis is een beloningsreis voor werknemers die een bepaalde 'target' hebben gehaald, een beloning voor de getoonde inzet. Uiteraard kunt u voor een geldbonus kiezen… de ervaring leert echter dat men die toch vrij snel vergeet. Een reis blijft jaren in de herinnering voortleven. Tijdens menig verjaardagsfeestje zal uw bedrijf in een positief daglicht staan.